Szelíd dorgálást kaptam antréé-től, mely szerint "Tényleg csak akarni/tenni kéne a dolgokért, mert lehet.
Nem morgolódni, meg duzzogni... (tipikus magyar hozzáállás, sajnos) :/ " Igaza van, most néhány jó dolog, melyek leginkább az utóbbi napok csapadékos időjárásának köszönhetőek.
A jókora eső nagyrészt eltakarította útjainkról a lócitromokat, köszönjük.
A Strandi út melletti leégett földek örvendetesen regenerálódnak, ma reggel készítettem a képeket
, kb. három héttel vagyunk a tűz után.

Az aljnövényzet szép zöld, remélem, a fák és a bokrok is helyrejönnek. Néha szükség van az ilyen radikális beavatkozásra.
(Akármi is volt a tűz oka, abban a szárazságban egy eldobott csikk is meggyújthatta a területet.)

 

 

 

 

 

Más. Nemrégiben kezembe került az áporkai újság (milyen ötletes név: HÍRZÁPORKA), ebben olvastam az ottani telekadó-rendeletről. Ott sem volt könnyű megalkotni, módosították is, viszont a cikkben a polgármester igen szépen leírta, miért van rá szükség, miért annyi, amennyi. Náluk bel- és külterületen egyaránt 7 Ft/m2. Összehasonlításul: Kiskunlacházán belterület 35 Ft, külterület 5 Ft! Ráadásul nálunk sokkal-sokkal nagyobb a külterület! Mennyit akar az Önkormányzat kaszálni? Úgy tudom, mostanában kapják a bevallásokat az érintettek, nem tudják mire vélni, miért ez a nagy teher.
Egyelőre ennyi, de ha több infóm lesz, folytatom a témát.
Legyen szép hétvégétek, most hosszabb is lesz a Pünkösd végett.


Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.24. 09:30 Szólj hozzá!

Írtam nemrégiben az utakról, a szemétről, most az utakon lévő szemétről fogok értekezni, már régóta szándékomban állt, de ma hazafelé jövet elkapott az ihlet (vagy indulat, ahogy teszik).
Nos, a tárgy a lócitrom, a lószar, verebek kedvence...
Kedélyesen közlekedek két keréken, erre a piactérnél 10-15 méter hosszan szép kis terítéket észlelek, de nem is azt az egészséges sárgát, hanem jóféle sötétzöldet, mint a májbajos epeömlés. Fék, kázanyázás. elgondolkodás... Pont az óvoda és az iskola közvetlen közelében van ez a díszítés. Meg milyen jó lesz csütörtökön, a piac-napkor széttaposni.
Igaz, most esik egy kis eső, de ez a száraz tavasz annyi lócitromot hagyott az utakon, hogy magam is meglepődtem motoros falujárásaim közben. Felháborít ez a nemtörődömség! Akinek lova van, lovaskocsival járja az utcáinkat, igenis gondoskodjon arról, hogy ne legyen ürülék a közterületen! Gondoskodjon az eltakarításáról vagy ne menjen ott!
Egy lomtalanítási akció közben, után még rosszabb a helyzet.
Akinek autója, motorja van, tudja, milyen "szar" beállni a garázsba ilyen megspékelt kerekekkel. Talán mégsem tud mindenki tartani egy veréb-különítményt, hogy minden nap lecsipegesse ezt az amúgy elsőrangú trágyát. A trágyának a komposztban, a földben van a helye, nem az aszfalton.
Régen a lótulajdonosok fizettek azért, hogy a község útkaparókat alkalmazott az efféle termékek eltakarítására. Lehet, újra be kéne vezetni?
(Böngészéseim során láttam, ez nem helyi probléma.) Mit lehetne tenni, kicsi huszárok?
Hajrá, lovas nemzet vagyunk, csak néha elfeledkezünk a hátsó fertályról...


Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.14. 18:04 1 komment

Ma reggel láttam, feltették a Mi újságunkat a honlapra.
Köszi!
Viszont nem állom meg szó nélkül, hogy tudomásomra jutott, három, teljesen különböző címen nem kapják meg a nyomtatott lapot. (Az egyik egy Dózsa György úti cég.)
Továbbra is ajánlom figyelmetekbe a Képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit.

Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.10. 18:24 3 komment

Hajrá, meglepődtem és nagyon örültem!
A http://www.kiskunlachaza.hu/ honlapra feltették a testületi ülések jegyzőkönyveit (jó sok) és a rendeleteket is. A jegyzőkönyvek csaknem napra frissek, a rendeletek kissé le vannak maradva. Végre egy remek lépés a nyilvánosság felé. :) Érdemes belenézni a jegyzőkönyvekbe (sok oldalas dokumentumok), látható, mennyi küszködés, csatározás után születik egy minket, lakosokat érintő rendelet, határozat.
Azt azonban nem értem, a Mi újságunk májusi kiadását miért nem tették közzé a honlapon?
Fontos dolog ez a nyilvánosság, hiszen így tudhatjuk meg, hogy a megválasztott képviselőink mit, miért tesznek, szavaznak, remélhetőleg a mi érdekünkben.
Most hirtelen ennyi.
Köszönöm mindenkinek, aki a blog indítása óta szóban, személyesen biztatott, gratulált, de ez ez úgy működik, ha kommentelik, hozzászólnak. Ha nem akar valaki regisztrálni, véleményét szívesen közzéteszem, ha ír az emailemre: kovacs.istvan26@index.hu
Híreket is várok! Kinek lesz esküvője? ;)))

Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.09. 21:00 Szólj hozzá!

Jókora tűz pusztított május 2-án közvetlen a falu mellett, a Strandi út déli részén. (Köszönet a képekért Medgyes Norbertnek. Facebookon több képet is megnézhettek.)
Sajnos, sok állat is elpusztult. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a közeli házakra nem csaptak át a lángok.
Sok odahordott szemét is megsemmisült, de maradt még bőven! Fel nem foghatom, milyen megfontolásból viszik falu szélére, út mellé, erdőbe egyesek a szemétjüket! A községben jól működik a szervezett szemétszállítás, évente egyszer lomtalanítást is szerveznek, mikor elviszik azt a hulladékot, amit év közben nem. 
Néhány hete az elektronikai szemét begyűjtése történt meg.
Az építési sittet el lehet vitetni konténerrel. Persze pénzbe kerül, nem is kevésbe, mert a lerakási díjat is ki kell fizetni, de az ilyen alkalmi lerakatok felszámolása is költséges és ezt a költséget a közösség fizeti. Vagyis mindenki. Bocs' de hadd ne fizessek más lustasága, nemtörődömsége, alacsony intelligenciája miatt!

Tudom, működik a közterület-felügyelet, és a mezőőri szolgálat is figyel az illegális szemét-lerakókra. Büntetnek is.

(Ez saját kép, 2012.05.06. vasárnap reggel.)

 

 

 


 

 

 

Van egy régi emlékünk. Őseink tudták, hogyan kell jobb belátásra bírni, aki a közösség ellen tesz. Szerintem egy ilyen szégyenkő-bejegyzés többet ér minden büntetésnél.

(Saját kép, mi a véleményetek az ötletről?)




Más. Május 7-én, hétfőn, 17 órakor Képviselő-testületi ülés lesz. Napirend az önkormányzat honlapján elolvasható. Nyilvános!

Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.06. 07:46 Szólj hozzá!

Gyorsan, frissen, ízibe!
Ma részt vettem a címben említett bizottság ülésén. Hát, megint roppant érdekes volt! Este hatkor kezdődött, én az első (nem tudom, tartottak-e többet) szünetben jöttem el (kb. 20:25), tkp. a szennyvíz-közmű beruházás napirendi pontja miatt voltam ott, ez a szünetig lezajlott. Érdeklődő polgárok, velem együtt 3.
Az elején a Vásártéren lévő önkormányzati területek belterületbe vonásáról és értékesítéséről volt szó, erről ennyit, kell a pénz a beruházáshoz! (Ezt betervezték az idei költségvetésbe.)
Következett a kiszemelt belső projekt-menedzser újbóli meghallgatása, itt vita kerekedett, mikortól alkalmazzák, végül győzött május 15, majd jó pár kérdés-válasz után mindenkit meggyőzött, ő a legjobb választás Kiskunlacházának, hogy ezt a nagy beruházást az önkormányzat részéről felügyelje, levezényelje. (Kissé pongyola fogalmazás ez így, de kb. ez lesz a feladata.) Gulyás Róbert a neve, ha legközelebb találkozunk, készítek egy interjút vele. Rám jó benyomást tett, remélem, a nagyközség is jól jár az alkalmazásával.
(Mivel ez nem hivatalos oldal, egyetlen közszereplőt sem fogok urazni.)
Ezután következett polgármester felvetése, melyben kérte, a PÜB javaslatára a KT (Képviselő-testület) erősítse meg javaslatát Tóth Imre külsős alpolgármester projekt-koordinátori megbízására. Itt aztán jókora, személyeskedésektől sem mentes, parázs vita kerekedett! Érvek: sokat tett a faluért, sokat tesz a közösségért, tapasztalt ember. Ellenérvek: megosztó személyiség, sokan nem kedvelik, a Sportcsarnok projekt felemás kivitelezésében is nagy része van.
Jó hosszú összecsapás után megszavazták, hogy a KT elé terjesztik megbízását.
Szünet, én elindultam haza. Elejtett megjegyzésekből hallottam, még 1/2 11 - 11-ig is eltarthat a többi napirendi pont megtárgyalása. Nem irigyeltem a maradókat!
Ha kommentezni támad kedvetek, rajta! Kérdésekre is szívesen válaszolok (ha tudok).

Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.02. 21:55 1 komment

süti beállítások módosítása