Jókora tűz pusztított május 2-án közvetlen a falu mellett, a Strandi út déli részén. (Köszönet a képekért Medgyes Norbertnek. Facebookon több képet is megnézhettek.)
Sajnos, sok állat is elpusztult. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a közeli házakra nem csaptak át a lángok.
Sok odahordott szemét is megsemmisült, de maradt még bőven! Fel nem foghatom, milyen megfontolásból viszik falu szélére, út mellé, erdőbe egyesek a szemétjüket! A községben jól működik a szervezett szemétszállítás, évente egyszer lomtalanítást is szerveznek, mikor elviszik azt a hulladékot, amit év közben nem. 
Néhány hete az elektronikai szemét begyűjtése történt meg.
Az építési sittet el lehet vitetni konténerrel. Persze pénzbe kerül, nem is kevésbe, mert a lerakási díjat is ki kell fizetni, de az ilyen alkalmi lerakatok felszámolása is költséges és ezt a költséget a közösség fizeti. Vagyis mindenki. Bocs' de hadd ne fizessek más lustasága, nemtörődömsége, alacsony intelligenciája miatt!

Tudom, működik a közterület-felügyelet, és a mezőőri szolgálat is figyel az illegális szemét-lerakókra. Büntetnek is.

(Ez saját kép, 2012.05.06. vasárnap reggel.)

 

 

 


 

 

 

Van egy régi emlékünk. Őseink tudták, hogyan kell jobb belátásra bírni, aki a közösség ellen tesz. Szerintem egy ilyen szégyenkő-bejegyzés többet ér minden büntetésnél.

(Saját kép, mi a véleményetek az ötletről?)




Más. Május 7-én, hétfőn, 17 órakor Képviselő-testületi ülés lesz. Napirend az önkormányzat honlapján elolvasható. Nyilvános!

Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.06. 07:46 Szólj hozzá!

Gyorsan, frissen, ízibe!
Ma részt vettem a címben említett bizottság ülésén. Hát, megint roppant érdekes volt! Este hatkor kezdődött, én az első (nem tudom, tartottak-e többet) szünetben jöttem el (kb. 20:25), tkp. a szennyvíz-közmű beruházás napirendi pontja miatt voltam ott, ez a szünetig lezajlott. Érdeklődő polgárok, velem együtt 3.
Az elején a Vásártéren lévő önkormányzati területek belterületbe vonásáról és értékesítéséről volt szó, erről ennyit, kell a pénz a beruházáshoz! (Ezt betervezték az idei költségvetésbe.)
Következett a kiszemelt belső projekt-menedzser újbóli meghallgatása, itt vita kerekedett, mikortól alkalmazzák, végül győzött május 15, majd jó pár kérdés-válasz után mindenkit meggyőzött, ő a legjobb választás Kiskunlacházának, hogy ezt a nagy beruházást az önkormányzat részéről felügyelje, levezényelje. (Kissé pongyola fogalmazás ez így, de kb. ez lesz a feladata.) Gulyás Róbert a neve, ha legközelebb találkozunk, készítek egy interjút vele. Rám jó benyomást tett, remélem, a nagyközség is jól jár az alkalmazásával.
(Mivel ez nem hivatalos oldal, egyetlen közszereplőt sem fogok urazni.)
Ezután következett polgármester felvetése, melyben kérte, a PÜB javaslatára a KT (Képviselő-testület) erősítse meg javaslatát Tóth Imre külsős alpolgármester projekt-koordinátori megbízására. Itt aztán jókora, személyeskedésektől sem mentes, parázs vita kerekedett! Érvek: sokat tett a faluért, sokat tesz a közösségért, tapasztalt ember. Ellenérvek: megosztó személyiség, sokan nem kedvelik, a Sportcsarnok projekt felemás kivitelezésében is nagy része van.
Jó hosszú összecsapás után megszavazták, hogy a KT elé terjesztik megbízását.
Szünet, én elindultam haza. Elejtett megjegyzésekből hallottam, még 1/2 11 - 11-ig is eltarthat a többi napirendi pont megtárgyalása. Nem irigyeltem a maradókat!
Ha kommentezni támad kedvetek, rajta! Kérdésekre is szívesen válaszolok (ha tudok).

Szerző: Lacházi_polgár  2012.05.02. 21:55 1 komment

Szeretek motorozni, főleg ilyen szép időben. Ez magánügy. Ám az már nem, milyen katasztrófálisak az utak Lacházán és Peregen egyaránt. Szerencsés helyen lakom, előttem jó minőségű aszfaltozott út van, de mikor elindulok, kettőt kanyarodok, sírni támad kedvem. Ennyi gödröt, gányolt, toldozott-foldozott, pusztuló utat talán csak Budapesten lehet látni. Ha ebben akarjuk a fővárost utolérni, jól haladunk... Csak az önkormányzati utakról írok, az 51-es, a régi és az új, akármilyen is, nem ide tartozik. Legrosszabbak a kereszteződések, gödör mellett gödör, ágaskodó csatorna- és tűzcsap-fedelek. És ezek csak az "aszfaltozott" utak! Ahol sóderes, ott szegény lakosok a hullámvasút mellé még a port is nyelhetik (vagy elraktározzák a házukban).
Tudom, illetve remélem, ősszel elindul a szennyvíz-projekt. Nagy felfordulások, ásások, túrások lesznek. A befejezésig nem érdemes felújítani az utakat. De nem lehetne addig legalább az otromba lyukakat betömni, kicsit símítani az egyenetlenségeken, esetleg a kereszteződésekben valami aszfaltot, vagy betont ráhúzni?
Jó csikktartó, ugye?
Na, talán ennyi háborgás elég mára.


Kellemes majálist!
 

 

Szerző: Lacházi_polgár  2012.04.30. 10:09 Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása